De resultaten van het eerste jaar Vruchtbare Kringloop Noord Nederland zijn bekend. Zo’n 200 melkveehouders in de drie noordelijke provincies houden zich onder andere actief bezig met goed bodembeheer, bemesting, beweiding, productie van goede kwaliteit ruwvoer en optimalisering van rantsoenen. Daarmee beperken zij niet alleen de mineralenverliezen op hun bedrijf, maar besparen zij kosten en leveren tevens een bijdrage aan een schoner milieu.

De resultaten van de deelnemers in het eerste jaar laten overduidelijk zien dat er ook in het noorden vooruitgang is te boeken op het gebied van mineralenbenutting en bodemvruchtbaarheid. Dat blijkt uit de resultaten die 9 september zijn gepresenteerd tijdens de kennisdeelmiddag op de Dairy Campus.

Verliezen beperken

Mineralenmanagement is een belangrijk thema in de melkveehouderij. Via studiegroepen leren melkveehouders hoe zij de bodemvruchtbaarheid kunnen verbeteren en meer eiwit kunnen winnen van eigen grond, om op krachtvoerkosten te besparen. Het doel van het project is om door een betere benutting van mineralen, de verliezen naar de omgeving te beperken. Dit is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Voordeel voor iedereen

Zowel intensief als extensieve bedrijven kunnen veel geld verdienen door het nemen van maatregelen, die de mineralen verliezen beperken. Datzelfde geldt voor wel of niet beweiden. Bij zowel beweiders als opstallers zien we grote verschillen in mineralenverliezen, die te herleiden zijn door verschil in management. Uit de kringloopoverzichten blijkt dat de intensievere bedrijven een uitdaging hebben op gebied van bodemvruchtbaarheid. Deze bedrijven hebben een negatief bodemoverschot voor fosfaat, die op termijn de bodemvruchtbaarheid zal ondermijnen.

Meerwaarde KringloopWijzer

Met de KringloopWijzer brengt een melkveehouder de mineralenstromen van zijn gehele bedrijf in beeld. Door de sterke en zwakke punten in beeld te brengen, kan een ondernemer zelf bepalen met welke maatregelen hij/zij aan de slag wil. Nadat Gerjan Hilhorst de ruim 60 aanwezigen de resultaten van de 141 beschikbaar gestelde KringloopWijzers over 2016 had gepresenteerd, toonde weidecoach Bert Philipsen aan dat je met beweiding ook goed kunt scoren met de KringloopWijzer. Volgens hem merk je tot 1000 uur/jaar beweiding geen verschil in excretie per ton melk. Cijfers uit de praktijk laten zien dat het rantsoen in deze belangrijker is dan het aantal uren beweiding. Maar, zo benadrukte hij, goede weidegang is meer dan de koeien naar buiten sturen.

Mythe ontkracht

Conclusie: melkveehouders in Noord Nederland hebben nog veel te winnen. Dankzij VKNN is de mythe ontkracht dat melkveehouders die extensief zijn en beweiden niets meer te halen hebben qua mineralenbenutting. Intensieve bedrijven hebben nog wel een probleem met fosfaat. De kennis die de deelnemers van VKNN hebben opgedaan, draagt bij aan een duurzaam bodembeheer.

Vervolg

Voor een vervolg van VKNN werden tijdens de kennisdeelmiddag ook leerpunten gedeeld. Zo zal de aanpak voor deel 2 van het project zich minder richten op de KringloopWijzer en meer op bodemvruchtbaarheid en ruwvoerwinning. Ook worden meer laagdrempelige activiteiten georganiseerd waar praktische onderwerpen aan de orde komen. Daarbij willen we interessante demovelden aanleggen en de ervaringen van huidige deelnemers op het gebied van goed mineralenmanagement delen.

Downloads

presentatie Gerjan Hilhorst.
presentatie Bert Philipsen.