Dat klopt. Je ziet dan ook melkveebedrijven die intensiever gaan samenwerken met akkerbouw, en niet meer meedoen aan derogatie. Die kunnen dan ook veelal niet voldoen aan 80% blijvend grasland, of duurzaamheidseisen van de zuivel coöperatie.

Maar melkveehouderij kan wel goed samenwerken met akkerbouw en ook voldoen aan de 80% grasland eis middels grondruiling. Het advies is dan wel om op circa 40% van het areaal regelmatig te wisselen met mais of een akkerbouw gewas. Dit is voor het totale organisch stof gehalte, en uitspoeling van nitraat op bedrijfsniveau het gunstigst. Op 60% is dan sprake van (blijvend) grasland, waar organische stof zich goed kan opbouwen en het stikstofbindend vermogen van de grond toeneemt.

Voorkom in ieder geval zoveel mogelijk het scheuren van oude graslanden (als dat niet nodig is vanuit grasssenbestand oogpunt). Vaak komt er dan een bom aan nitraat vrij, waar de akkerbouwer vaak ook niet op zit te wachten. Als je grasland rouleert is het beter om dat regelmatig te doen, zodat de nitraat verliezen netto lager zijn op bedrijfsniveau.