We kijken terug op een geslaagde en vruchtbare kennisbijeenkomst op 27 september met kruidenrijk grasland centraal. Veel belangstelling was er voor dit thema, een divers gezelschap van veelal boeren kwam samen in het dorpshuis van Baflo. Ervaringen met kruidenrijk grasland waren er hier en daar, al waren die wel verdeeld. Wat zeker was is dat iedereen er meer over wilde zien en horen. Met name over de vraag wat nou de meerwaarde van kruidenrijk grasland is. Maar ook praktische tips over zaaien, bemesten en oogsten kwamen aan bod.
Weerbaar in droge omstandigheden
De kennisbijeenkomst ging uit van de projecten Weide en Water en Vruchtbare Kringloop Noord Nederland – Groningen. In de ochtend begonnen we met een inhoudelijk gedeelte in Baflo. Na een welkom van Collectief Groningen West voorzitter Freek Nieuwenhuis, was het woord aan Mark Jan Vink, technisch specialist bij Barenbrug. Barenbrug doet proeven van drie jaar met NutriHerb mengsels, één jaar zaaien en twee jaar maaien. Dit kan zowel op zand, klei en veengrond. “Kruidenrijk grasland wordt de laatste jaren steeds populairder onder boeren. Met name omdat kruidenrijk grasland weerbaarder is in droge omstandigheden.” Dit komt omdat kruidenrijk gras dieper wortelt. Daarnaast heeft kruidenrijk grasland nog veel meer voordelen. Het is aantrekkelijk voor insecten en vogels, gezond en smakelijk voor het vee het heeft een goed effect op de bodemgezondheid. “Belangrijk is vooral dat je een plan maakt, waar zet ik het in en wat is mijn doel ermee.”
Kruidenrijkheid voor goed imago
Pedro Janssen was namens het Louis Bolk Instituut aanwezig om te vertellen over de meerwaarde van kruidenrijk grasland op je bedrijf. Er zijn veel redenen om met kruidenrijk grasland te beginnen. “In eerste instantie begonnen boeren met kruidenrijk grasland voor de diergezondheid, het ging daarbij om het rantsoen. Vervolgens begonnen meer boeren ermee te werken vanwege de droogte. Wat we tegenwoordig zien is dat boeren het steeds belangrijker vinden voor het imago van het bedrijf en willen bijdragen aan landschap en biodiversiteit.” Pedro legt uit dat er onderscheid wordt gemaakt in productief en extensief kruidenrijk grasland. “Dat hangt van je doel af, die moet je dus goed voor ogen hebben.” Er was ruimte voor vragen en dat leverde een mooie interactie op binnen de groep. Zo ook de vraag hoe je de kruiden nou langdurig in je perceel kan houden. Pedro geeft aan dat er op persistentie van kruiden nog een wereld te winnen valt. “Daarvoor werken we eigenlijk nog niet lang genoeg met kruidenrijk grasland. We zullen langer moeten monitoren en analyseren zodat we die persistentie er hopelijk in kunnen krijgen.”
Het veld in
Na de lunch was het tijd om het veld in te gaan en praktijkervaringen te zien. We verplaatsten ons naar het melkveebedrijf van Ron Iwema. In 2021 zijn bij Ron twee percelen met kruidenrijk mengsel ingezaaid. Een met NutriHerb van Barenbrug en een met Pure Graze. Samen bekeken we de opgekomen soorten; chicorei, smalle weegbree, rode en witte klaver, rolklaver en karwij. Mark Jan Vink en Pedro Janssen lieten ook de beworteling zien en wat er in de bodem gebeurde. Ron Iwema vertelde over zijn ervaringen, hij was tevreden met hoe de percelen erbij lagen. Het zal nog een keer gemaaid worden en dan gaat het eerst de winter in.
Presentaties
Klik hier om de presentatie van Pedro Janssen (LBI) te openen.
Klik hier om de presentatie van Mark Jan Vink (Barenbrug).
Meer lezen over dit onderwerp?
Ron Iwema ziet kruidenrijk als gezonde investering in milieu, dierwelzijn en geld
Ruim vijftig boeren maakten de gang naar melkveehouder Ron Iwema in Rasquert. Iwema zelf is uit eigen ervaring positief-kritisch over het zaaien van kruidenrijke mengsels. Tijdens de demodag vertelde hij op zijn erf over zijn motivatie om er mee te beginnen en hoe het hem bevalt. „Het is duurder om te zaaien, maar omdat de melk een andere waardering oplevert, levert het zijn geld ook weer op.” Lees het hele interview in Veld-post.
Kruidenrijk grasland vergt andere aanpak dan alleen gras
‘Soms moet je wat durven proberen’, zegt melkveehouder Erwin Leemhuis uit het Overijsselse Albergen over zijn initiatief om een perceel in te zaaien met kruidenrijk grasland. Zijn eerste ervaringen zijn positief. Maar de droogte van afgelopen zomer leek roet in het eten te gooien. Op de website van Vruchtbare Kringloop Overijssel lees je over wat de uitdagingen voor melkveehouders zijn die kruidenrijk willen inzaaien.